Stockholm Archipelago - 6 Beautiful Islands You Have to Visit! Here is Your Guide:Summary: Stockholms archipelago is magical and there are over 30 000 different islands you can visit by car, ferry or private boat. I want to guide you to some of the beautiful islands that you can visit over a day or two. There are different hotels and hostels that are available on the islands to stay overnight. Enjoy!


Stockholms skärgård är magisk och det finns över 30 000 öar, kobbar och skär som du kan besöka både med bil, färja eller egen båt. Jag vill guida er till några härliga öar som ni kan besöka över en dag eller också för en övernattning eller två på någon av de olika hotell eller vandrarhem som finns. Det går att tälta också för den mer äventyrlige 😊. Enjoy!


1. Bullandö

Bullandö krog ligger längst ut på Värmdö, på gränsen mellan inner- och ytterskärgården och är lika lättillgänglig från sjön som från land. Ett perfekt stopp för lunch eller middag efter en dag på sjön. Skönt häng med goda drinkar. Missa inte!


Äta? Bullandö Krog serverar klassiska skärgårdsrätter, prova deras Matjessill och Jordgubbar med vaniljglass, mums!

Resa hit? Kör via Slussen eller Hammarbyleden, väg 222 förbi Gustavsberg. Kör sedan väg 274 mot Vaxholm/Hemmesta. Efter Hemmesta mot Bullandö. Eller med egen båt.

www.bullando.se2. Grinda

Grinda passar perfekt för en dagsutflykt för att det ligger nära Stockholm och Waxholm. Här finns restauranger, glassbar, värdshus och gårdsbutik. Hela ön är ett naturreservat och här finns något för alla. Missa inte att ta en tur till utsiktsplatsen Klubbudden som ligger 35 möh med utsikt över Grindafjärden!

Här kan ni också hyra SUP, kajak, helikopter och vattenskoter. Flytande bastu går också att hyra!


Bo? Det moderna hotellet har 30 dubbelrum. Vandrarhemmet ligger med utsikt över havet och har totalt 44 bäddar. Du kan också slå upp ditt eget tält på angiven plats.

Äta? Grinda Värdshus som alltid serverar A la carte och Dagens rätt, här är priserna lite högre men så har du också Grindas Framficka som är Värdshusets bakficka. Här äter du rätter såsom pizza, hamburgare med mera som är betydligt mer barn-och plånboksvänligt. Ta en kaffe på Nisses bar och njut av den stillsamma miljön och det känns ibland som om tiden har stannat här!

Resa hit? Waxholmsbåt och Cinderella-båt till bryggorna Norra Grinda och södra Grinda. Restid: En timme och 20 minuter.

www.grinda.se3. Finnhamn

Ön är fylld med gömda guldkorn där du kan vara helt ensam. Om du åker hit med egen båt lägger du till i någon av de naturhamnar som finns, exempelvis Paradisviken. Om du kommer hit med färja så promenera en bit in på ön så hittar du flera härliga klippor med möjlighet till bad.


Äta? Finnhamns krog är med i White Guide. Riktigt god mat och bra viner till rimliga priser. På kvällarna är den nya Takbaren ovanpå Finnhamns krog en given samlingspunkt! Boka bord! Annars ta med en härlig picknickkorg!

Resa hit? Waxholmsbåt och Cinderella-båtarna. Restid: Två timmar och 10 minuter.

www.finnhamn.se4. Nåttarö

Nåttarö är en underskattad ö, ett riktigt badparadis! Missa inte att bada från de vackra granitklipporna och sandstränderna här är några av de vackraste i Skärgården. Vid ångbåtsbryggan, finns en annorlunda snorkelled! Leden är som en naturstig med informationstavlor, fast under vatten.

För den Äventyrlige - finns nu möjligheten för två personer att bo i en liten och enkel stuga, inredd i Carl Malmstens anda, nästan helt ensam på en ö nordväst om Nåttarö, nämligen Ängsholmen. I hyran ingår en motorbåt (för att transportera sig till Nåttarö). Stugan är utan el och rinnande vatten men det finns både gasspis, gaskylskåp och grill. Perfekt för den som behöver komma bort för lite lugn o ro..


Bo? Förutom den avskilda Ängsholmsstugan finns också vandrarhem med 32 bäddar och 50 olika stugor som går att hyra

Äta? Nåttarö krog, beställ Fisk & Skaldjursoppan - mums!

Resa hit? M/S Utö Express kör flera gånger per dag från Nynäshamn. Restid: 30 minuter från Nynäshamn, en timme från Stockholm med pendeltåg. Det finns också gästhamn för er med egen båt.

www.nattaro.se5. Svartsö

En riktig pärla inte allt för långt ut i Skärgården! Packa matsäcken och åk ut hit för en dagsutflykt eller bo över på Skärgårdshotellet! Ta en promenad eller hyr cykel för att ta er runt ön på ett smidigt sätt. Här finns det också en insjö att bada i om det skulle vara för kallt i havet.. Det finns också flera små caféer och en lanthandel på ön. Du kan också hyra bastu!Bo? Här finns det möjlighet att bo på havsnära Svartsö Skärgårdshotell & vandrarhem.

Äta? På restaurang Svartsö Krog, menyn är oftast baserad på säsong - alltid gott!

Resa hit? Waxholmsbåt och Cinderella-båtarna. Restid: Två timmar och 10 minuter.

www.svartsokrog.se www.svartsonorra.se6. Möja

Möja är en ö som känns som flera skärgårdsöar i en. Här finns det massor att göra och se! Träkyrkan, insjöarna och naturreservatet är alla värda att uppleva. Möja är ingen given badö, däremot en perfekt cykelö. Om du inte tar med egen cykel så kan du hyra det på ön och också kajaker.


Bo? STF Vandrarhem Möja, Möja Gästhem, Humlans B&B och Möja Värdshus -här är även hundar välkomna!

Äta? I Berg finns Möja Värdshus och Restaurang Pärlan på Möja med härlig livemusik om kvällarna sommartid. I Ramsmora finns Wikströms Fisk.

Resa hit? Waxholmsbåt och Cinderella-båtarna. Restid: Två och en halv timme-fyra timmar. Egen båt.

www.moja.seHär hittar ni ytterligare info om hur man tar sig ut till de olika öarna i Stockholms Skärgård med båt och bil.


Det finns som sagt oändligt mycket att göra och se i Skärgården. Om du har något bra ställe som du vill tipsa om så kommentera gärna! :)


Feurst Travel

TRAVEL